Kréta

2020

03.04.2022

Janské Lázně, Kréta

Ve druhé polovině ledna jsem se s vervou pustila do intenzivní rehabilitace po zlomenině ramene. Obzvlášť cvičení v bazénu mi působilo blaho, ačkoli mě jímala hrůza, zda budu moci kdy plavat. Vyšlo najevo, že jej v rámci těhotenských cvičení navštěvovala též neteř. Počátkem února jsme s manželem zajeli do BRNA, kde jsem byla objednána k vyzvednutí listinných akcií. Měsíc proletěl v nastaveném režimu, s odbočeními k šestnáctinám dvojčat i narozeninám manžela. Byť byla plánována na 29. 2., narodila se neteři dcerka "prakticky", tedy 1. března.

V prosinci loňského roku se vynořila zpráva o úniku nebezpečného viru covid-19 z laboratoří v čínském Wu-chanu. Napadlo mě tehdy, ještě že je to tak daleko. Od té doby jsme byli informováni o šíření nákazy a vzniklé epidemii. Pravděpodobně po oslavách čínského Nového roku koncem ledna, se koronavir poprvé objevil v Evropě. Konkrétně v italské Lombardii kolem měst Milano a Bergamo, odkud přicházely děsivé obrázky z jeho nezvládání. V březnu vyhlásila WHO světovou pandemii, od 11. 3. byl u nás přijat nouzový stav a mj. zavřeny školy na dobu neurčitou. Pro mne, která jsem v dětství zažila jen pár týdnů uhelných prázdnin a dodnes na to vzpomínala s pobavením, věc nevídaná.

Rázem mi byla přerušena rehabilitace, cestou domů jsem koupila pár ještě dostupných roušek, dezinfekci a většina se nás ocitla převážně za dveřmi svých domovů. Manžel ponejprv 20. 3. odešel ven povinně s rouškou, a jelikož jich byl nedostatek, pustil se národ do jejich šití. U nás se toho ve velkém zhostila snacha. Přiměla jsem se přihlásit k Netflix a sledovali jsme náramný seriál Fauda. Začalo se obecně více vařit, péci (vydováděla jsem se o dubnových Velikonocích). Dočetla jsem několik odkládaných knih, manžel propadl zemědělničení, až jsme se počátkem května dočkali menšího rozvolnění.

O krásném, svátečním dni 8. 5. mě vzala dcera s dětmi, stále v rouškách, na PUSTEVNY. Bylo nás tam hodně, potěšila mě po požáru obnovená útulna Libušín, před jejím znovuotevřením o prázdninách. V půli května jsem navštívila Sárinku od neteře a poslední den v měsíci jsme se s vnoučaty sešli u příležitosti Dne dětí.

Janské Lázně

Postupně se život po zabrzdění začal vracet k normálu. Dochodila jsem rehabilitaci bez bazénu, jenž byl stále zavřený, což mi bylo líto. Vnučce z dvojčat záhy přidělili červnový termín nástupu do Janských Lázní. Na víkend 20. - 21. 6. jsme si tam s manželem zajistili nocleh a rozjeli se ji navštívit. Po jejím vyzvednutí jsme zamířili do ŠPINDLEROVA MLÝNA a mínili splnit naši dávno (z r. 1999) nedosaženou trasu k Prameni Labe, nyní z Medvědína.

Děsila nás jen špatná předpověď počasí a my moc doufali, že se nevyplní. Jenže jsme dojeli na místo už za deště, který se stával víc a víc úpornějším a přinesl s sebou také ochlazení. Tudíž jsme se jen prošli po centru, neutěšeně pobyli u teplých nápojů a akci vzdali. Při návratu jsme, už po dešti, zastavili v TRUTNOVĚ.

Po zaparkování jsme se ocitli u přitažlivé budovy Kulturního centra UFFO, kde byl cíl nějakého sportovního klání. Poté jsme plynule došli na Krakonošovo náměstí a prohlédli si pohledný historický střed. Některá omezující opatření stále platila, vnučku jsme museli navečer vrátit zpět a my se jeli ubytovat do hotelu Arnika.

Následující den jsme opět trojmo cíleně vyrazili do vyhlédnutého nákupního centra na kraji Trutnova. Nenašli jsme v něm sice, co jsme hledali, přesto jsme z něj s vnučkou odešly s novými tričky. Po poledni jsme objevili příjemný parčík dokonce s posezením u stolu a formou pikniku spořádali oběd z dovezeného jídla. Později nastalo předání vnučky do lázní před jejich odpolední vycházkou a náš návrat domů.

Co se týká závěru června, pojí se s vnučkou od dcery. Poprvé sama zvládla doma uvařit oběd a v Bratislavě absolvovala první focení agenturou Barron models, jež o ni projevovala zájem. Přišly prázdniny a my řešili dilema. V trvajícím chladném a deštivém období jsme zatím nezprovoznili na zahradě bazén a vážně zvažovali, zda má smysl do toho ještě jít.

Vyžadoval totiž renovaci a nakonec jsme se kvůli plavání, s kterým jsem ohledně ramene počítala, vybičovali a pořídili zcela nový. Využívala jsem pak každé příležitosti v něm plavat, cvičit a vyplatilo se, do roka od úrazu jsem zvládala všechny činnosti. Nově se čas odvíjel zcela jinak, než bývalo zvykem. Málo se cestovalo a pokud, tak většinou v tuzemsku. Dcera s dětmi třeba v Liberci a okolí.

My jej trávili zejména na chatě a přijímali návštěvy jak vnoučat, tak dalších členů rodiny (došlo i na Sárinku). Významným rozptýlením se na přelomu prázdnin stala oslava jubilea naší nejmladší neteře. Po návratu z chaty před posledním srpnovým víkendem nás postihla smůla, když si můj otec doma zlomil krček.

Za 5 dní po operaci jej převezli do LDN a nastalo velké, dvouměsíční trápení. Z důvodů otcovy indispozice po narkóze a zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních. Na počátku září jsem přijala pozvání na dvojoslavu 50. narozenin svých bývalých kolegů ze zaměstnání. V půlce měsíce jsme byli s mužem na houbách v Jeseníkách, v okolí Bařinské cesty. V téže době začaly vnukovi z dvojčat taneční.

Kréta

Již loni začátkem listopadu jsme se s manželem dohodli, že se na Vánoce obdarujeme společným zájezdem. Volba padla na KRÉTU, kterou přítelkyně z Řecka často vzpomínala v souvislosti s tím, že odtamtud pochází její muž. Plánovala, že by tam navštívila jeho rodinu, kdybychom přiletěli. Vše jsem zajistila včetně dárkového poukazu, a letos ouha - přišel covid. Celé jaro se stále diskutovalo o tom, jak klienti či cestovky ruší dovolené apod. Nám se naše časem ozvala, že zájezd bude, akorát s odletem ne od nás, ale pouze z Prahy. Neradi jsme souhlasili a čekali, co bude. V září nastalo, že začala stoupat další vlna epidemie a nejhůř na tom aktuálně bylo hlavní město.

Byli jsme domluveni do něj přijet autem rovnou na letiště, čímž jsme co nejvíc zabránili kontaktům. Ve středu 23. 9. dopoledne jsme se ocitli v Ruzyni na pustém letišti. Sice na jednu stranu nebývalý klídek, na druhou trochu tísnivý pocit. V poledne jsme odletěli do HERAKLIONU a velký dojem na mne v závěru udělal perfektní výhled na souostroví Santorini. Po opuštění letadla nás busem shromáždili před vstupem do budovy, kde měla proběhnout náhodná testování přítomných. K mužově radosti to vyšlo na mne, ale jednalo se jen o výtěr z krku a o jeho negativním výsledku mi už v letovisku přišla sms. Ostatně kvůli obavám z nákazy sešlo již dříve i ze záměru přítelkyně přicestovat.

Z hlavního města na severu Kréty poté nastal přesun přes Rethymnon tamtéž, s jednou přestávkou, na jih největšího řeckého ostrova. V teplém podvečeru nás několik vysadili v PLAKIAS u přízemní vily Lena. V ní jsme s manželem obsadili předem zamluvený pokoj s pěknou vyhlídkou a po zabydlení nás čekala večeře. Na její průběh jsme byli vzhledem k hygienickým opatřením zvědaví. Konala se kousek od nás i od moře, v hotelu Alianthos Beach. Vešli jsme v rouškách, ohlásili se a vstoupili do téměř prázdné restaurace s otevřenými okny. Byli jsme vybídnuti, ať si označíme na vytištěném jídelníčku vybrané pokrmy, a nabídli nám možnost vyjít ven a naproti přes cestu se posadit ke stolům v tamaryškovém háji u písečné pláže.

Srdce mi zaplesalo, našli jsme si místo, objednali pití a vstřebávali pohodu u zapálené svíčky. Jídlo, které nám postupně přinášeli, bylo každé zvlášť zabaleno ve fólii. To byla změna, žádný bufet, ale osobní donáška touhle formou. Ustálilo se, že stejně podávanou snídani jsme konzumovali ráno v restauraci a večeře venku. Občas byl nával, ale po posečkání se vždy podařilo. Nečekaný byl závěr první večeře, když jsme se zvedali k odchodu, přicházející obsluha nás stopla neb mimo objednávku nám donesla dezert. Chvíli trvalo, než jsme to pochopili, už tak jsme byli plní. Nicméně v dalších večerech jsme se na kousek ovoce, něco sladkého či štamprli těšili a večerní plus mínus dvouhodinovka patřila k oblíbenému programu.


ČT 24. 9. Druhý den jsme se po kávě na terase vydali posnídat. Probíhalo to, jak jsem popisovala, překvapením bylo, kolik se toho na menší stůl vešlo. Bez kousku volného místa a bez ničeho, na co si lze vzpomenout. Pro balení všeho jsem první dny personál litovala. Dnes a pak každý den jsme po snídani odešli na lavičku u pláže. Hodnotili jsme vlny, často velké, až převeliké, jež v LIBYJSKÉM MOŘI způsobuje ostrý vítr ze Sahary. Pozorovali jsme téměř liduprázdné pláže a okolí celé zátoky. Posléze se uskutečnila schůzka s delegátkou, jež nás vybavila několika radami a postřehy.

Při vstupu do obchodu jsme si nasadili roušky, pokochali se vzrostlými tamaryšky za denního světla a vrátili se do vily. Odpoledne jsme se odebrali na pláž a pro dešťovou přeháňku se potom vydali obhlédnout zbývající část moderně vybaveného městečka podél moře až k přístavu. Kolem malebného, nikoli starého kostelíku, jsme pomalu došli do LENY. Výhodou Plakias je, že ve své blízkosti umožňuje zájemcům absolvovat příjemné vycházky i do kopců. K večeři jsem měla oblíbenou musaku, již nešlo pro množství dojíst.

PÁ 25. 9. Nádherné počasí, dvoufázový pobyt u moře s koupáním, čtením (ve vile půjčené knihy od Ivy Pekárkové), líná procházka, večeře při západu slunce. Telefonovala jsem též s otcem, jehož stav se stabilizoval, trochu začal rehabilitovat a obden jsme se s bratrem ve složité komunikaci s ním střídali. S manželem jsme vzhledem k úmyslu si nadcházející den půjčit auto, dolaďovali naše cíle. Měla jsem v hlavě tipy na růžovou pláž v Elafonisi ze západu a město Agios Nikolaos na východě ostrova. Když jsme si uvědomili, kolik hodin bychom obětovali jejich dosažení a zpět, vzdali jsme je.

SO 26. 9. Zajistili jsme si dvoudenní pronájem malého Fiatu Panda a vydali se na nejjižnější cíp ostrova do proslulé MATALY. Věděla jsem o ní z doby, kdy v ní byla dcera ještě za svobodna a byl by hřích nevyužít její dostupnosti. Krátce po opuštění Plakias jsme párkrát zastavili v téměř navazující soutěsce Kourtaliotiko, jež mě vzrušovala při příjezdu. Pak jsme pobyli v hezkém letovisku Agia Galini a konečně zakotvili na oslnivé pláži v Matale. V blízkosti známé pískovcové skály s četnými jeskyňkami, v nichž v minulosti přebývali členové hnutí hippies. Při návratu jsme navštívili areál naleziště minojského paláce Festos a vychutnali si průjezd podhorského městečka Spili. Z obrázku od večeře spatřuji, že si manžel vybral šneky a vím, že si pochutnal.


NE 27. 9. Po snídaňové lavičce, kde nás rozptylovaly u břehu vyšší vlny, jsme se chystali do 3. největšího (po Heraklionu a Chanii), historického města RETHYMNO. Úvodem jsme vjeli do kopcovitých vesnic Mariou a Myrthios nad Plakias, kde jsem našla i vhodné místo ke zvěčnění celé zátoky shora. Poté nás znovu neminul kaňon, následovaný cestou na sever. Po vyhlídkovém, aspoň pro mne, projetí rušným Rethymnem a zaparkování na jeho okraji u Krétského moře, jsme si vyhlédli místo, kde se na závěr vykoupeme. Současně nás na dohled upoutala vyvýšená benátsko - turecká pevnost Fortezza s nepřehlédnutelnou kopulí a vydali jsme se pěšky do Starého města.

Kolem moře se dalo, potom nastal únavný úsek na slunci a v úzkých uličkách zas bylo líp. Není divu, jak jsme posléze rádi vzali zavděk stinným posezením v terasovité zahrádce u pobřeží. U ledového frappé se v přímém přenose stal nezapomenutelným dramatický rozchod mladé dvojice u mořské hráze. Posléze jsme ještě zvládli ujít kousek po nábřeží směrem k přístavu, ale při vzpomínce na zpáteční cestu jsme na ni rovnou odbočili. Po vykoupání v moři před odjezdem a poutavých záběrech na krásné město z vyhlídky nad ním, jsme se vraceli zpět na jih. V těsném sousedství našeho letoviska jsme nakonec ještě zavítali na příjemnou pláž DAMNONI.

PO 28. 9. Po vrácení auta a trávení času u klidného moře, nám večer poskytl poslech živé řecké hudby z restaurace poblíž přístavu.

ÚT 29. 9. Den se odvíjel umocněním všeho, čím nás pobyt bavil, a všechny činnosti jsme prožívali intenzivněji - kromě večerního, částečného balení.

ST 30. 9. Po snídani došlo na poslední fota, zaznamenali jsme na pláži přímo obří vlny a před polednem byli přichystáni k odjezdu na letiště. Po příletu do Prahy jsme vyzvedli auto a někdy po půlnoci dorazili domů.


Taková byla Kréta. Jak jsme měli před odjezdem obavy, proběhla pro nás zcela bez problémů. Je víc hornatá, než jsem čekala a na její premiérovou návštěvu jsme se s ní, myslím, solidně obeznámili. Přivezli jsme si z ní rozinky, v kterých vyniká, výborné olivy i nezbytný olivový olej či mix koření. Vždy mě zamrzí, když se o ní průběžně dovídám, že byla zasažena ničivými povodněmi, o četných zemětřeseních nemluvě.

V půlce října nás po deštích v oblasti kolem chaty vystrašila velká voda a týden nato si vnučka od dcery doma popálila ruku. Epidemie se zhoršovala, objevila se koncem měsíce i v LDN, tak jsme se pokusili o otcovo propuštění. Bez potíží jej den po státním svátku přivezli k němu domů, odkud jsme jej do péče převzali k nám. Okolo Mikuláše se otcův stav zlepšil natolik, že mohl k sobě domů, což si velmi přál. Navzdory všemu proběhl závěr roku téměř standardně.